William Smulders

William Smulders

Contact opnemen

Quick Facts

Foto's

Video's

Genre(s)

Bekende evergreens, hits van de fifties tot de eighties en rock ’n roll klassiekers. Ook speelt hij lichte jazz en instrumentale Spaanse gitaarmuziek. Zijn repertoire is voornamelijk Engelstalig, hoewel hij ook Nederlandse nummers schreef, zoals ‘Zij is van mij’.

Biografie

William speelt solo, duo of samen met zijn band. Zijn genre: bekende evergreens, hits van de fifties tot de eighties en rock ’n roll klassiekers. Ook speelt hij lichte jazz en instrumentale Spaanse gitaarmuziek. Zijn repertoire is voornamelijk Engelstalig, hoewel hij ook Nederlandse nummers schreef, zoals ‘Zij is van mij’. De laatste jaren legt William zich steeds meer toe op het schrijven en spelen van eigen nummers.

William Smulders is autodidact. Toen hij 6 jaar was, kreeg hij een cassettebandje met jaren ’50 muziek. De muziek greep hem zo dat hij daarna nog maar één ding wilde: gitaar spelen. Uren bracht hij door met luisteren, naspelen en weer terugspoelen. De schuur werd omgebouwd tot studio en op zijn 13e trad hij voor het eerst op voor publiek. Vele optredens volgden in jongerencentra, muziekcafés, festivals en poppodia.

In de daarop volgende jaren ontmoet William steeds meer muzikanten waarmee hij repeteert en optreedt. Tijdens een van zijn optredens wordt hij benaderd door een medewerker van de Nederlandse zorginstelling Pluryn. Dat leidt ertoe dat William naast rasartiest inmiddels al 20 jaar muziekdocent is voor mensen met een lichamelijke beperking. Ook runt hij een eigen gitaarpraktijk waarin hij les geeft aan beginnende tot gevorderde gitaristen

Om inspiratie op te doen, reist William in de loop der jaren regelmatig af naar Memphis, Nashville en New Orleans. In 2002 speelt hij in het café van BBking: B.B. King Blues Club & Grill. Ook treedt hij een aantal malen op met Wanda Jackson. In 2009 neemt William samen met haar twee duetten op: “Let’s Have A Party’” en “Funnel Of Love”. Deze verschijnen op zijn cd-single “Whiskey Song”. In 2010 treedt William op met Chris Montez. In 2011 volgt zijn tweede cd waarop twee nummers staan die hij opneemt met Linda Gail Lewis, de zus van Jerry Lee Lewis.

William Smulders stond eerder op het hoofdpodium van de Nijmeegse Zomerfeesten, Top 2000 in Arnhem, Jazz in Duketown in Den Bosch, Geldredome in Arnhem, Paradiso Amsterdam en Roll ‘n’ Roll Street op Terschelling. In 2016 speelde William op de middenstip bij PSV die zojuist landskampioen was geworden. Ook was William te horen en te zien op radio en tv: radioprogramma Cappuccino, Giel Beelen, Radio en TV Gelderland, Radio 5, Radio.nl, de Tros Sterren Top 20, Radio 5, Tineke de Nooij, Omroep Max. Daarnaast componeerde hij de leader van een tv-programma van TV Gelderland.