Vissen in de vijver…

Iedereen vist in dezelfde vijver…

Je hebt ze vast weleens zien optreden in de kroeg, op een festival of op een braderie. Links en rechts schnabbelen naast hun reguliere baan wat bij. Ze laten low-budget een liedje opnemen bij een kennis in een hobby-studio en het vriendje van… maakt met zijn videocamera een videoclip. Het mooie van alles is dat er zelfs hele goede artiesten tussen zitten. Of het nu gaat om Nederlandstalige muziek, Engelstalige ballads of Duitstalige schlagermuziek…… je vindt ze overal in alle genres.

Veel artiesten dromen van een carrière in de muziek. Zoals landelijke bekendheid, veel optredens, radio- en TV aandacht en grote single verkoop. Om dit te bereiken is een lange weg te gaan… Ben professioneel en sta open voor kritiek. Blijf jezelf ontwikkelen en sta nieuwe uitdagingen niet in de weg. Kies je eigen identiteit en stijl, probeer je te onderscheiden van een ander. Blijf aan jezelf werken. Werk met de juiste mensen om je heen, heb vertrouwen, blijf positief en kijk vooruit. Blijf altijd in jezelf geloven…

Van je hobby je werk maken… proberen met je favoriete nummer een hit te scoren, waardoor je leven in één klap kan veranderen… Maar het is allemaal niet zo gemakkelijk. De realiteit is helaas anders….. Er is een overvloed aan hele goede “b” artiesten, de markt is verzadigd en iedereen vist in dezelfde vijver. Maar toch probeert men door te breken en blijft men dromen van optredens op grote podiums tussen de bekende sterren.

Anita is een zangeres van het Nederlandse lied en al jaren actief. Ze zingt vol passie en plezier veelal voor vrienden en bekenden in de plaatselijke bruine kroeg waar het interieur je mee terugneemt naar de jaren ‘90 en waar zelfs de asbakken nog stiekem op de tafel staan, roken is hier geen probleem. Joop is een vaste stamgast en is hier ieder weekend te vinden. Hij omschrijft de sfeer als geweldig. Hij hoeft niet naar optredens van grote artiesten of festivals. In de plaatselijke kroeg is het voor hem ieder weekend feest! En Anita… is zijn grote idool.

Theo is inmiddels met pensioen en schnabbelt wat bij als allround entertainer op verjaardagen, bij de voetbalclub en in de verzorgingscentrums. Muziek is de rode draad in zijn leven, zijn passie… zijn alles. Hij zingt al zijn hele leven, vroeger in diverse bands en nu solo. Zingen maakt hem blij en vrolijk. Op zijn tijd neemt hij een liedje op in een lokale studio en maakt deze compleet met een leuke videoclip. Net als de meeste artiesten zijn ook zijn liedjes te beluisteren en te downloaden op de diverse portals en zijn clips zijn te vinden op YouTube.

De oudere artiesten zijn veelal “oude rotten” uit het vak die vroeger in bandjes speelden. Maar vroeger was alles anders! In de jaren ‘70, ‘80 en ‘90 waren er ieder weekend volop optredens in de discotheken, speelden bands op bruiloften, partijen en kermissen. In bussen volgeladen met instrumenten en geluidsapparatuur ging men wekelijks op pad. Vandaag de dag hebben de meeste artiesten een tape-act. Een geluidsinstallatie met microfoon en een MP3 speler.

Vroeger kende men geen social media, mond tot mond reclame of een affiche bij de plaatselijke kruidenier waren manieren om aan naamsbekendheid te werken. Naamsbekendheid opbouwen is een gigantische klus. De makkelijkste weg is via social media. Dit is een breed platform waar jij je als artiest het beste kunt profileren. Je kunt hier veel mensen bereiken en ontmoeten. Een account op Facebook of Instagram is zo gemaakt. Een andere mogelijkheid is om je aan te sluiten bij een boekingskantoor. Deze proberen optredens voor je binnen te halen en berekenen daar commissies voor. Ook zijn er andere boekingsmogelijkheden. Marlique is het eenvoudig online boeken van livemuziek, rechtstreeks bij de artiest. Je kunt hier je eigen artiestenpagina aanmaken en je boekingen zelf regelen zonder dat je daar commissies voor betaald! 

De minder bekende artiest heeft het zwaar. Komt moeilijk aan optredens terwijl ze zo graag op de bühne willen staan! Wil je groot worden… blijf dan groot denken!