Volendam en zijn Palingsound

Volendam en zijn Palingsound
 
Wat is Palingsound?
Een cruciale vraag om erachter te komen waarom Volendammers zoveel succes hebben gehad en nog hebben in de muziekwereld. Er zijn veel geschiedschrijvers geweest om hét geheim van de smid te achterhalen. Maar niemand heeft de vinger nog op de zere plek kunnen leggen. Maar het antwoord ligt naar onze mening bij The Cats. We zullen proberen te analyseren wat deze beroemde sound nou precies is, inhoudt, betekent en zo bijzonder maakt. Door de jaren heen is er veel gezegd en geschreven over de kenmerken van de Palingsound.
 
Enkele elementen die telkens terugkeren zijn:
 
Koorzang kenmerkt de sound * Vette arrangementen met veel strijkers en blazers * Er wordt met boogjes gezongen * Kleine zelfgemaakte versierinkjes rond de melodie * Er wordt klef of kleverig gezongen * Er wordt voluit gezongen * Emotie is een onderdeel van deze sound * Volendammers zijn katholiek, misschien komt daar de dramatiek van hun muziek vandaan * Er zit veel gevoel en sentiment in de muziek * Het geeft je een nostalgisch gevoel * Eerlijke muziek * Het zijn Volendammers die het zingen.
 
Feit is dat The Cats de eerste Volendammers waren die een plaat maakten. Op hun eerste album “Cats As Cats Can” hoor je op enkele nummers al sporen van de hierboven genoemde elementen van de Palingsound. Deze sound werd door The Cats met producer Klaas Leyen en arrangeur Wim Jongbloed gemaakt. Daarmee zijn zij historisch gezien de bedenkers van de Palingsound.
 
Willem van Kooten (diskjockey Joost den Draaijer) is de bedenker van de term Palingsound. The Cats waren in het begin niet gelukkig met de term, en wilden niet geassocieerd worden met paling, klompen en Volendam. Niet dat ze zich ervoor schaamden om Volendammer te zijn, maar ze vonden Palingsound geen rock ’n roll naam. Door de successen van The Cats en hun navolgers als o.a. Let Side, Maddog, Next One, BZN, Jan Smit en Nick & Simon werd het een geuzennaam. Van Kooten noemde de sound van The Cats zo omdat ze uit Volendam kwamen. Volendam stond en staat nog steeds bekend om zijn (paling) visserij. Daarbij nam Cats-manager Jan ‘Tuf’ Buijs regelmatig pondjes paling mee om de radio dj’s gunstig te stemmen. We kunnen vaststellen dat de Palingsound na 1973 een muziekstroming is geworden net als blues, jazz, soul, hiphop, house, pop en disco.
 
Volendammers zeggen vaak: ‘doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg’. Je moet geen kapsones krijgen. Natuurlijk zijn Volendammers blij als een dorpsgenoot succes heeft. Maar ze zullen het je niet snel zeggen. Ondernemerschap, talent en vooral passie is voor Volendammers niet iets vreemds.
Deze elementen zijn niet de sleutel naar het succes, maar zijn wel belangrijk om een doel te bereiken. Geluk, marketing en een goed netwerk zijn de overige elementen. De combinatie van deze elementen brengen succes, iets wat Volendammers klaarblijkelijk goed kunnen vinden en mengen.
 
Conclusie:
– De eerste Palingsound is de muziek van The Cats tussen 1967 t/m 1973.
– De Palingsound is een bijzondere muziekstroming omdat deze alleen gemaakt kan worden door bewoners van één dorp, namelijk Volendam.
– De Palingsound is uniek in Nederland en de wereld en is nog steeds springlevend.
 
Bron: Michel Veerman & Johan Tol
Fotograaf: onbekend / Anefo