Wie sjoen os Limburg is!

Wie sjoen os Limburg is!

In Limburg is zingen in het dialect van oudsher geliefd. Wie kent niet het lied “Wie sjoen os Limburg is”. Het lied geldt naast het officiële Limburgse volkslied “Waar in ’t bronsgroen eikenhout’ als het tweede volkslied van Limburg. Al heeft de Limburgse taal het moeilijk om zich te verweren tegen de invloed van de Nederlandse taal, de muziek in het dialect is vanaf de jaren zeventig in opmars. Mede natuurlijk ook door zijn carnavalsliedjes. Niet voor niets staat in de Nederlandse Carnavalstop 40 allertijden Frans Theunisz met zijn Nachraoven op de eerste plaats. Een kroon op het werk van deze inmiddels 74-jarige “Koning van de Polonaise”. Maar ook de Maastrichtse zangeres Beppie Kraft geniet al jaren landelijke bekendheid. De Maastrichtse zanger Jef Vriezelaar beter bekend als Johnny Blenco overleed onlangs op 81-jarige leeftijd en heeft velen liedjes op zijn naam staan. Hij scoorde in 1973 zijn grootste succes, met de plaat “Op ’t Vriethof op ’n baank” en heeft ook diverse niet-Limburgse liedjes op zijn naam staan.

Jaarlijks verschijnen er honderden nieuwe liedjes in het Limburgse dialect ingestuurd voor het LVK (Limburgs Vasteleovesleedsjes Konkoer) en de vele plaatselijke carnavalsliedactiviteiten die er in Limburg worden gehouden. Bekende Limburgse liedjesschrijvers en componisten zijn o.a. Sjef Diederen en Guus Sjmeets. Deze laatste schreef meer dan 500 liedjes in het Limburgse dialect. De Noord Limburgse popgroep die ook buiten Limburg grote bekendheid geniet is Rowen Hèze. Ook singer-songwrither Gé Reinders heeft veel optredens buiten de provincie. Feestbands als de Palamiger Spatzen maakten vooral in de jaren negentig furore in het land bij de zomerse festivals en grote evenementen als oktoberfeesten.

Natuurlijk kent Limburg ook diverse artiesten die niet in het dialect zingen en landelijk bekend werden zoals o.a. Johnny Hoes, Benny Neijman, Heintje, The Walkers, Volumia, Pussycat en Andre Rieu. Heintje en Pussycat hadden ook veel succes in heel Europa en André Rieu is nu nog geregeld op tournee over de hele wereld. De grootste hits van Limburgse bodem samengesteld door de Nederlandse Top 40 sinds 1965 zijn:

 1. André Rieu – The Second Walt – 1994
 2. Heintje – Ich Bau’dir ein Schloss – 1968
 3. De Nachtraove – Sjeng oan de geng – 1995
 4. Volumia – Hou me vast – 1998
 5. Volumia – Afscheid – 1998
 6. Benny Neijman – Waarom fluister ik je naam nog – 1998
 7. Johnny Hoes – Dit is het einde – 1965
 8. Pussycat – Mississippi – 1975
 9. Heintje – Heidschi bumbeidschi – 1967
 10. Heintje – Mama – 1967
 11. Treble – Ramaganana – 2004
 12. Toon Hermans – Mien waar is mijn feestneus – 1968
 13. Martin Wulms – Rumba Tambah – 1971
 14. Zangeres Zonder Naam – Mandolinen in Nicosia – 1972
 15. Zangeres Zonder Naam – Het soldaatje – 1971
  (bron: Stichting Nederlandse Top 40)  Tekst: Huub Arents
  Copyright: Marlique Music
  Foto: Frans Theunisz (Facebook)